Wintermarkt wordt dit jaar terug Kerstmarkt (en daar is niet iedereen blij mee)

Dat de Vlaamse Regering meer zal inzetten op natievorming is intussen duidelijk. Nu blijkt dat ook het Brugse stadsbestuur onder druk komt te staan.

Vorig jaar veranderde de stad de naam van de populaire kerstmarkt naar 'Wintermarkt'. Iets wat op heel wat kritiek van de Brugse bevolking kon rekenenen. Nu draait de stad dus de klok terug.

"Het is en blijft een kerstmarkt, hoe je het ook draait of keert", geeft schepen van Toerisme Philip Pierins (sp.a) toe, "ons doel om meer rijke Arabieren en Chinezen naar Brugge te lokken is niet geslaagd, daarom heet het dit jaar terug gewoon 'Kerstmarkt'."

Concreet betekent dit dat vanaf dit jaar niet meer wordt neergekeken op comazuipen op het Simon Stevinplein, en dat de kraampjes gewoon terug dicht mogen om 20u in plaats van het officiële sluitingsuur. "Godzijdank", reageert Sjarel Haergels van de Brugse horeca, "we zijn opgetogen dat we er weer met onze klak naar kunnen smijten."

Onbegrip bij de oudere mensen

Ongelofelijk en onbegrijpelijk”, reageert junior-secretaris van de Vlaams Minister-President en notoir 'Kerstmarktdrinker' Pol Van Den Driessche (N-VA). “Voortaan moeten we in Brugge dus alle vormen van Kerst accepteren. Dit is niet alleen een belachelijke beslissing, het druist ook in tegen onze Katholieke eigenheid. Protestantse Kerst in Brugge? Belachelijk!"

"Brugge heeft een zeer mooie en oude traditie wat betreft Kerstmis. Denk maar aan de homo-stenigingen in 1487 en de vakbondslieden-brandstapel van 2013."

Daarom dat de stad nu bewust de kerstmarkt promoot als een 'authentieke, katholieke, vlaamse' kerstmarkt. "Dit concept zal aanslage", reageert ingeweken Antwerpenaar Yannick Bromme. "Aanslagen? Waar?", panikeert zijn buurman.

De affiches om de kerstmarkt te promoten