Tweede poging om contact te maken met inheemse bevolking Zuienkerke mislukt

Op aangeven van schepen van cultuur Nico Blontrock is er voor het eerst sinds 1974 opnieuw een expeditie naar Zuienkerke gestuurd om contact te leggen met de inboorlingen van het mysterieuze dorp. De expeditie, die onder leiding stond van ervaren ontdekkingsreiziger Jean-Pierre De la Vabeau, is nu zonder succes teruggekeerd.

Blankenberge

De zeskoppige expeditie was gisteren omstreeks 17:32u vertrokken aan het AZ Sint-Jan en had de onvoorspelbare en gevaarlijke Blankenbergse Steenweg-route gevolgd. Aan B-Park was de expeditie even gestopt om droge worsten en een BVO (bier voor onderweg, nvdr) te kopen. Echter toen de witte camionette van de expeditie weer vertrok, had men de afslag naar Zuienkerke gemist omdat ze net "Don't Stop Believing" draaiden op Radio Nostalgie. "Dus zijn we maar gaan pintelieren in Blankenberge", getuigt De la Vabeau.

De volgende dag werden de onderzoekers rond 10u met een houten kop wakker bij de hoer Marlinda in Uitkerke, en werd een tweede poging voorbereid om het polderdorp te bereiken. Omstreeks de middag bereikte de intussen vierkoppige expeditie - Bram en Lieven zijn gearresteerd en aangeklaagd voor zedenfeiten - de Sint-Michielskerk van Zuienkerke.

Niet opgeven

De la Vabeau beschrijft ons in detail wat volgde: "we zijn onmiddellijk gaan aankloppen bij café het Boldershof om een wedstrijdje te pieken of te manillen, maar dat was gesloten. Uit armoede zijn we maar gaan aanbellen bij verschillende huizen, maar niks. Niemand deed de deur open." Na ongeveer vier minuten had het gezelschap het hele dorp twee keer op en af gelopen, zonder resultaat. "Normaal gezien ben ik helemaal geen opgever", aldus De la Vabeau, "maar ik heb onmiddellijk opgegeven. Geen seconde getwijfeld. Wat een gat. En ik ben afkomstig uit Sint-Pieters hé. Kun je je dat voorstellen?"

Het weer werd echter snel te slecht om nog verder te doen dus is de groep teruggekeerd naar Brugge. "Als aandenken heb ik een schilderij van een kapot toilet van Vermeer en drie noveenkaarsen meegenomen uit de kerk", aldus nog De la Vabeau, die ons ervan verzekert dat de expeditie niet voor niets is geweest. "Met de kennis die we vandaag hebben opgedaan, kunnen we ervoor zorgen dat de volgende generaties dezelfde fout niet maken en gewoon wegblijven uit Zuienkerke."

(T.V.)