"Past beter bij de stad": rotte gevelpannen Concertgebouw worden mogelijk niet vervangen

Hoe het Concertgebouw er zal uitzien na April

De gevelbekleding van het Concertgebouw in Brugge is net zoals de gemiddelde woning in Zuienkerke door en door rot. Nu blijkt dat ook de dakpannen rot zijn, overweegt de stad om de volledige terracotta-buitengevel permanent te laten verwijderen.

Brutalistisch

"We hebben een algemene bevraging gedaan bij de Brugse bevolking, en de meest voorkomende woorden daaruit waren 'beton' en 'bunker'", vertelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V), "daaruit hebben we afgeleid dat de bevolking het gebouw het liefst uitgekleed ziet. Ik was er zelf van geschrokken, ik wist niet dat de Bruggeling zo brutalistisch ingesteld was. Misschien een ideetje voor enkele andere monumenten in de stad?"

Het verwijderen van de gevel zal ongeveer €600,000 kosten en zal volledig worden betaald door Bruggelingen met postcode 8380. "Dat is via willekeurige loterij beslist", aldus de burgemeester, "toevallig gaat het dus over Zeebrugge. Elke Zeebruggeling zal €140 moeten betalen, voor het eind van deze maand. Ik zal later vandaag mijn rekeningnummer doorsturen. Payconiq is ook goed."

Het Concertgebouw voor en na

No-nonsense

"De betonnen gevel zal het kale, ongezellige interieur van het Concertgebouw perfect aanvullen", aldus de enthousiaste communicatiedirecteur Bert Debaere, "het zal Brugge ook verder op de kaart zetten als een moderne, no-nonsense stad. Gedaan met de wafels en chocolade, klinische depressie en betonrot all the way baby."

De gevelrenovatie zou hand in hand gaan met een totale redesign van de Lantaarntoren, die zal worden omgevormd tot een verdere extensie van parking 't Zand. "Als we volgende winter opnieuw De Warmste Week en Wintergloed willen organiseren, hebben we gewoon veel meer parkeerplaats nodig", duidt de burgemeester, "dat Concertgebouw staat daar anders toch maar te schimmelen."