Nooit gezien! Zeldzame foto's van Zuienkerke (deel 1)

Aimee Hynheldt uit Steenbrugge heeft voor een absolute primeur gezorgd. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is het onbekende en bijzónder onbeminde dorp Zuienkerke in beeld gebracht. Een ware Odyssee.

"Het was louter toevallig", legt Aimee uit, "ik was op weg terug van Blankenberge, maar ik heb een verkeerde afslag genomen. Opeens stond ik daar, in dat gekkenoord." Aimee begon onmiddellijk met foto's te nemen, anders zou zijn vrouw hem niet geloofd hebben.

"Ik zag een oudere man die zijn dochter als kruiwagen gebruikte om zo een hoopje bieten de kerk binnen te dragen", getuigt Aimee.

Foto 1: de kerk van Zuienkerke

Toen Aimee iets verder reed, werd het alleen maar vreemder. "Ik ben er zeker van dat ik een man zag die dacht dat hij een helikopter was en constant 'top top top' en 'ik zien e vlieher!' riep voor hij uit zijn dakraam de straat op stortte. Erg bizar."

Nog verder in de straat vond Aimee de buurtwinkel, maar daar verkocht men enkel heel lelijke baby's met domme opplak-snorren en zonder kin. "Zonder kin is goedkoper. Kennelijk is dat de specialiteit in Zuienkerke. Wist je trouwens dat Nico Blontrock zijn roots daar heeft?", duidt Aimee. Een leuk wist-je-datje.

Foto 2: de buurtwinkel in Zuienkerke

Net wanneer Aimee alle hoop dreigt op te geven, vindt hij de weg terug. Die gaat langs een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Een oudere boer hinkte over zijn veld naar Aimee toe. "In deze bunker speelde zich tijdens de oorlog een ware tragedie af", legt de boer uit, "de ganse familie Daems schuilde hier voor de bombardementen - de fameuze Zuienkerke-blitz - maar François, de oudste zoon, was de kaarten vergeten dus konden ze niet Manillen."

Om die calamiteit te herdenken heeft het gemeentebestuur enkele jaren terug een standbeeld opgericht.

Foto 3: standbeeld van François Daems die net beseft dat hij zijn pak kaarten is vergeten en dus niet kan Manillen

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van de vileine sociale media. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).