Geen dikke mensen meer op speelpleinen en in parken? Brugge wil meer 'ontvette' zones

‌‌Brugge wil meer zones in openbare gebouwen, parken en pleinen in de stad waar lelijke dikke mensen niet meer mogen komen. Dat bleek zaterdag tijdens de Levensloop voor Kom op tegen Kanker. “We willen niet dat kinderen nog met ongezonde dikke mensen geconfronteerd worden”, zegt schepen Martine Matthys (CD&V).

Het was een opmerkelijk statement, zaterdag in het domein van Sport Vlaanderen in Assebroek: het stadsbestuur ondertekende er een charter in de strijd tegen dikke mensen. Op het domein liepen intussen duizenden Bruggelingen de Levensloop. Met het charter verbindt de stad zich ertoe om meer 'ontvette' ruimtes te maken in de stad.‌‌

"Afgelopen zomer hebben we daar succesvol mee geëxperimenteerd op het strand van Zeebrugge, waar we voor het eerst een zone hebben afgebakend die enkel toegankelijk is voor mensen met een BMI van minder dan 25”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Zelfs ik mocht niet binnen. De omgeving was er niet alleen gezonder, maar er was ook minder zichtvervuiling. Dat was een win-winsituatie. Daar blijft het niet bij. We willen méér doen, ook in de binnenstad.”

AZ Sint-Lucas en AZ Sint-Jan

Eerder al engageerden Club en Cercle Brugge zich om het Jan Breydelstadion vetvrij te maken. In het stadion mogen er behalve Dion Cools al twee jaar geen vetzakken meer binnen. Supporters lijken zich daar ook aan te houden. Ook het AZ Sint-Lucas onderschreef het charter. Het installeerde een kooi voor vette zwijnen in de inkomhal, om zo de andere bezoekers van het ziekenhuis te tonen hoe lelijk dikke mensen wel zijn. “We zullen iets dergelijks ook vragen in het AZ Sint-Jan, waar dat nog niet het geval is”, stipt schepen van Gezondheid Martine Matthys (CD&V) aan. ‌‌

‌‌“En ook in de openbare gebouwen van de stad willen we dat principe toepassen. Het achterliggende idee is dat kinderen niet meer met vette klootzakken in contact komen. Dat zal wellicht een aantal ingrepen vergen in de gebouwen van de stad. Ik denk bijvoorbeeld aan smallere deuren en matrakken om de vadzige, ranzige bierbuiken buiten te meppen. Maar elke euro is goed besteed als dat onze gezondheid ten goede komt.”