Zeebrugse haven breidt uit en slokt binnenkort Lissewege op

Sedert enkele weken heeft de haven van Zeebrugge een rechtstreekse zeeverbinding met Shenzhen in China. Via deze verbinding kan de haven oud ijzer en schroot invoeren, om dan in Sint-Jozef te laten fijnmalen tussen de stompe kiezen van de lokale bevolking. “Met de fijngemalen metalen maken we dan sleutelhangers om weg te geven aan het schietkraam van de Brugse Meifoor”, legt burgemeester en ondervoorzitter van de Port of Antwerp-Bruges, Dirk de Fauw uit. Echter, die verbinding blijkt zodanig populair te zijn dat de dokwerkers nu al een extra kantine eisen.

Wegens plaatsgebrek zou die nergens anders kunnen komen dan in het oude stationsgebouw van het dorp Lissewege. De honderden dokwerkers zouden dan met shuttlebussen dagelijks naar hun kantine worden gebracht.

Culinaire revelatie

Het zal toch echt wel een culinaire revelatie zijn voor Lissewege”, vertelt een enthousiaste schepen en private bankier van elke Lissewegenaar, Mathijs Goderis (Vooruit), “momenteel eten ze hier nog altijd vooral slakken. Die worden nog steeds op de traditionele manier gekweekt langs de boorden van het Lisseweegs Vaartje.” Dit strenge doch primitieve dieet zorgt er mee voor dat het levensritme in het dorp toch nog altijd lager ligt dan elders, en ook dat de lokale bevolking graag blijft plakken op café.

Via een nieuw te graven dok zal Lissewege met de wereld verbonden worden

De uitbreiding van kantine van de haven in Lissewege betekent echter ook dat ze ook ineens de hele wereldkeuken met zich meeneemt. “We krijgen toegang tot exotische keukens!” Goderis begint zijn rijtje favoriete internationale recepten op te noemen: Franse slakken, Italiaanse pasta’s met slakken. Chinese slakken. Hij denkt nog eens diep na. “Waalse slakken?” Een voorbijganger knikt goedkeurend.

We krijgen toegang tot exotische keukens!” - schepen Mathijs Goderis

Protest

Toch is niet iedereen in het polderdorp even happig op de uitbreidingsplannen van de haven. “Straks vragen ze ons nog om in de haven te gaan werken”, aldus bezorgde buurtbewoner Guy Tswyn uit de Stationstraat, en ik heb al plannen op 14 november.

Ondervoorzitter van de haven Dirk De fauw sust de bevolking, maar beklemtoont meteen dat er hij geen andere optie ziet: “Annick De Ridder (havenvoorzitter uit Antwerpen, nvdr) heeft gedreigd om de expresweg van Antwerpen naar Knokke te heraanleggen zodat de Antwerpenaren en Hollanders makkelijker in Brugge of aan de kust kunnen geraken. Ik stond met mijn rug tegen de muur. Het is van moeten.

Het lijkt er dus op alsof de traditionele keuken van Lissewege binnenkort concurrentie krijgt.

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van de vileine sociale media. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).