Winkels te Sint-Jozef nu ook voor inwoners Sint-Jozef toegankelijk

Goed nieuws voor de inwoners van de sociale woonwijk te Koolkerke-Zuid, in de volksmond ook wel ‘Sint-Jozef’ genoemd: vanaf 15 april e.k. zullen de voedings- en andere winkels op hun parochie ook gewoon voor hen toegankelijk zijn. Ongezien.

"Ik wil wel dùidelijk onderstepen dat het hier over een proefproject gaat, strikt beperkt in de tijd", licht voorzitter van de ‘Middenstand Koolkerke-Zuid’, Angélique Peuplebas toe. "Tevens -  en vooràl - zullen we strikt evalueren na deze periode. Dit om te zien of dit anarchistische idee – waar ik eigenlijk helemaal niét voor te vinden ben – wel leefbaar en aangenaam is voor ons, gewone mensen."

Angélique Peuplebas benadrukt dat het om een proefproject gaat

Het was B. Brulleman, bestuurder van vzw Gieder, die de kat de bel aanbond. In een open brief aan burgemeester Dirk De fauw schreef hij:

Beste burgermeester
Ik ben dat een beetje beu dat die mannen van Koolkerke Sint-Jozef "Koolkerke-Zuid" noemen omdat er dan eindelijk een bakker, een slager, een vishandel, een bank, een superette, een tearoom, ... op Koolkerke zou zijn. Sint-Jozef vervult de centrumstadfunctie voor Koolkerke. Wie zijn dan de 'marginalen'?
Ze kijken neer op ons, maar als ze niet in hun auto zouden kunnen kruipen om brood (en verse soep! elke dag!) in de Brioche te halen en foie gras bij Joseph, ze zouden creveren.
Koolkerke is gewoon Sint-Jozef Noord.
Doe ter wad an vint,
Genegen,
B. Brulleman
B. Brulleman is het een beetje beu

In een eerste reactie stelde de burgervader nog "Ge ziet dat van hier, we gaan zò beginnen!", maar keerde later toch op zijn stappen terug toen hij eenmaal besefte dat de inwoners van Sint-Jozef tegenwoordig ook stemgerechtigd zijn. "Een goed idee, waar ik meteen voor te vinden was", klonk het later, "al zullen we de nodige praktische regelingen in acht moeten nemen. Een detail, want tot nu moesten dat soort mensen voor hun inkopen per steekkar of benenwagen helemaal tot in Sint-Pieters."

Concreet kunnen de bewoners van Sint-Jozef dus vanaf 15 april terecht in de Sint-Jozefse winkels, maar wel telkens via een aparte ingang speciaal voor hen bestemd. Het is immers niet de bedoeling dat ze ‘mixen’ met het deftig volk. Ook zullen ze bij bakker en slager pas kunnen aankloppen vanaf 16 uur. "Maar onze pistolets - als er tegen dan nog zijn - zijn dan ook nog best lekker hoor", klinkt het bij bakkerij Brioche. Al stipt de winkeldochter nog aan dat er cash dient betaald te worden. Eigenaar en slager Oscar van slagerij Joseph verzekert dat hij om 16u. "een fikse geut goei poeier in de préparé doet zodat je daar niks aan ziet voor een week of drie. En aan een prijsje hé!".

Slager Oscar van slagerij Joseph is alvast sterk gematigd positief

Café 'De Vespa' laat nog optekenen dat voor hen alles bij het oude blijft, en ze daar al jaren uit noodzaak de inheemse bevolking gewoon toelaten: "nog nooit ene uit Koolkerke gezien iere, mutten vint.", aldus nog uitbater Den Buuk.

Een lentenamiddag op het terras van café De Vespa

Praktisch: Alle deelnemende handelszaken zijn te herkennen aan de speciale banners die vanaf 15 april op de respectievelijke gevels zullen prijken met opschriften ‘Jan Krediet woont hier niet’ & ‘Boter bij de vis’.

Ook dit nog: in een tweede fase zou ook de bibliotheek van Sint-Jozef voor de Sint-Jozefnaar toegankelijk gesteld worden. "Al verwachten wij om de voor de hand liggende reden niet dat de Sint-Jozefnaar daar ook daadwerkelijk zal op ingaan", aldus nog Peuplebas.

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van de vileine sociale media. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).