Wat is er aan de hand met onze jongeren? 'Puberteit' volgens vinoloog Marc Verschanst

Steeds meer komen onze jongeren negatief in het nieuws met illegale kotfeestjes, raveparty's of relletjes met de politie in de studentensteden. Wat is er aan de hand met de Vlaamse jongeren?

Vinoloog Marc Verschanst weet alvast het antwoord: "simpel: puberteit." Puberteit vragen wij ons af? "Ja, dat is wanneer je als jongen een baard in de keel krijgt en je opeens interesse krijgt in voetbal. De meisjes maken dan weer de stap van Tiktok naar Onlyfans. Nog domme vragen?"

Jongeren hebben een te gemakkelijk leven

Maar hoe komt het dat een hele generatie jongeren samen opnieuw door haar puberteit gaat? "Ik weet het ook niet goed", geeft Marc Verschanst toe, "het is niet dat ze een zwaar leven hebben hé. Ze kunnen hele dagen thuis bij het zwembad zitten en de betere wijnen uit de Delhaize samplen, zoals hun ouderlijke generatie. Het weer wordt ook beter, dus kan iedereen toch gewoon genieten van hun eigen huis en tuin?"

De meeste jongeren bezitten echter geen eigen huis en verblijven hoofdzakelijk in kleine studentenkoten of appartementjes. "Dat is hun eigen keuze *mompelt* losers", vertelt Marc Verschanst, "dan moeten ze maar wat meer en harder werken. Zo heb ik het ook gedaan."

Is dat nu zo erg, thuisblijven en niemand zien?

Waarom jongeren dus keer op keer de openbare orde verstoren met muziek en bier verstaat ook nieuwbakken korpschef van de Brugse politie Johan Verminnen niet: "is dat nu zo erg, thuisblijven en niemand zien? Ik kan daar bijvoorbeeld echt van genieten, ik ben geen sociale tiep. Soms doe ik een lange wandeling door de vele kamers van mijn huis en iedere dag ontdek ik ergens wel een nieuw stapeltje cash geld. Bizar."

Johan Verminnen

Maar wat heeft dit met het artikel te maken, fel verdikte Johan Verminnen? Hoe gaat de politie de trend van openbaar drinken stoppen, vragen wij ons af? "Door geld uit de zakken van de jongeren te slaan en voor ieder liedje dat ze spelen in de openbare ruimte auteursrechten te innen. Misschien moeten we het bezit van smartphones ook al aanrekenen, daarmee heb je tenslotte al de mogelijkheid om muziek af te spelen."

Net als we het interview willen afsluiten krijgt vinoloog Verschanst telefoon van de Vlaamse regering: minister-president Jan Jambon belt hem op om te vragen hoe de cijfers evolueren. Na slechts een minuutje is het vluchtige gesprek over en richt Marc zich terug tot ons. "Jan zou heel graag hebben dat je in je artikel vermeldt dat hij geen enkele sympathie voor de situatie van de jongeren en als ze nog eens pinten durven drinken in het openbaar, dat hij het waterkanon zal inzetten. Heb je trouwens de term 'slag in het gezicht' al gebruikt? Dat is verplicht.", aldus nog Verschanst.

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van de vileine sociale media. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).