Verschillende overheidsdiensten werden de afgelopen dagen gehackt. Zo werden onder andere de stadsdiensten van Antwerpen en Diest gegijzeld en dreigen de privégegevens van honderdduizenden burgers zomaar op straat te belanden. Maar niet in Brugge.
Wij vroegen de schepen van Smart City en Informatica Minou Esquenet (CD&V) wat de stad doet om te voorkomen dat ook Brugge wordt gehackt.
Windows XP
"Kalfsgehackt of varkensgehackt?", antwoordt de Esquenet. We leggen de situatie in Antwerpen uit aan de verwarde schepen. Ze herpakt zich en doet haar moderniseringsplan uit de doeken. "Vanaf volgend jaar zullen alle computers van de stad de derde service pack van Windows XP draaien. Medewerkers zullen vanaf dan ook een wachtwoord moeten instellen." En dat is niet alles.
"Wij zullen de hackers te slim af zijn", glundert de bevoegde schepen, "vanaf morgen stellen we alle privédata van de Bruggelingen te koop op onze website. We verwachten veel interesse van personen maar ook van verschillende bedrijven. Zo hebben we al enkele deals gesloten met Bol.com en Amazon." Met de opbrengst kan de stad dan weer het massieve begrotingstekort vullen dat is ontstaan nadat het vorige maand een all-you-can-eat buffet organiseerde met schepen Nico Blontrock (CD&V) op de gastenlijst.
De makkelijkste oplossing
Volgens schepen Esquenet was dit veruit de makkelijkste oplossing aangezien het stadspersoneel geen zin had in nóg een ICT-training. "Je kan de stadsdiensten niet blijven vertellen dat ze voorzichtig moeten zijn met links in emails", verdedigt de schepen, "trouwens, hoe weet je of een link malware is of niet? Juist, door er op te klikken."
De focus om volop in te zetten op digitalisering komt hiermee dus ten einde. "Net zoals het klimaat, is ook het internet gewoon de zoveelste rage", aldus Esquenet, "ik heb de stadsdiensten aanbevolen om terug te grijpen naar pen, papier en stempel. Een blad papier, dat kan je niet hacken."