Stad misnoegd: "waarom hier geen rellen, is het hier niet goed genoeg misschien?"

Beeldmateriaal van opstootjes in Brussel en de rellen in Nederland gaan de wereld rond. Het lijkt erop dat jongeren genoeg hebben van de corona-restricties en zich beginnen keren tegen de overheid en politie. Overal, behalve in Brugge.

"Ja, waarom hier niet?", vraagt schepen Mathijs Goderis (sp.a) zich af, "wij zijn tenslotte toch ook een centrumstad, is het hier niet goed genoeg misschien?" Zelf veroordeelt de schepen het geweld, maar in zijn functie van schepen moet hij wel voor de stad opkomen. "Mensen gaan met ons beginnen lachen als we niet gauw wat relletjes organiseren", vreest de schepen.

Behalve de Metten in 1302 heeft Brugge geen grote geschiedenis van opstand, duidt professor Jan Dumolyn: "de enige andere keer dat de stad in opstand kwam, was toen Sint-Jozef werd toegevoegd als deelgemeente en ook onmiddellijk de postcode 8000 kreeg. Dat moment was de eigenlijke start van de 'braindrain' (mensen die de stad verlaten voor Gent, nvdr), en die is nooit meer gestopt." Enig ander geweld in het verleden was vrijwel altijd voetbal-gerelateerd. "Misschien moeten we een vriendschappelijke match tegen Anderlecht organiseren op een veld in Koolkerke", suggereert Dumolyn.

Brugge in betere tijden, toen er nog voetbalrellen waren

Toch geeft de stad de hoop niet op. Schepen Franky Demon (CD&V) hoopt wat jongeren te provoceren met verschrikkelijk cringy sociale-media oproepen, maar vooralsnog heeft er nog geen enkele jongere gereageerd. "Zouden er wel nog jongeren zijn?", vraagt Demon zich af, "al maandenlang zit ik alleen sekshutten te sjorren in de Koude Keuken, al mijn KSA-maatjes zijn verhuisd."

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van de vileine sociale media. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).