Preventieve bezetting van Sluis (nog) niet aan de orde, "hoezeer we het ook willen"

Nu het Coronavirus haar tweede piek bereikt in België gaan er meer en meer stemmen op om werk te maken van de langverwachte herovering van de oude Brugse voorhaven. "Maar dit is nu echt niet aan de orde", sust Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V), "het stadsbestuur is uiteraard een fervent voorstander van de herovering, maar momenteel hebben we het té druk met het terugroepen van die domme affiches die schepen Mathijs Goderis (sp.a) overal heeft rondgehangen."

Toch krijgt het idee opvallend veel bijval in Brugge, die het als haar taak ziet om Zeeuws-Vlaanderen te 'civiliseren'. "Deze zomer hebben we verschillende expedities ondernomen om de lokale stammen wat beter te leren kennen, en behalve hun domme kop verschillen ze echt niet veel van ons", getuigt geschiedenisprofessor Jan Dumolyn, "ik kan niet wachten voor de volgende expeditie."

De academische wereld staat dan wel te popelen om de simpele Nederlanders iets bij te brengen, voorzichtigheid is geboden: "we weten niet wat voor lelijke ziektes de bevolking heeft", legt viroloog Marc Verschanst uit, "het is niet normaal dat iedereen er in Sluis uitziet als een patat, dat moet een zeldzame vorm van lepra zijn. Hou te allen tijde afstand."

Een lange geschiedenis

De geschiedenis van Sluis gaat terug tot ergens lang geleden, schetst professor Dumolyn. Toen werd de stad gesticht door enkele rijke handelaars of beenhouwers, niemand die het echt weet. Echter, toen de Nederlanders hun onafhankelijkheidsoorlog begonnen tegen Spanje omdat ze geen rauwe vis meer mochten eten in de kerk, werd Sluis bezet door de Nederlandse republiek.

De handelsstad Brugge had echter maar weinig interesse in haar voorhaven en stuurde een brief naar Willem van Oranje met een hele lelijke tekening van Zwarte Piet. Dit was voor de dikke Nederlander de druppel: Sluis werd met de grond gelijkgemaakt en heropgebouwd in de bekende Nederlandse stijl: veel te klein, treurig en met vochtige kelders. Het nieuwe Sluis werd daarna herbevolkt met dikke mensen die voordien op de Waddenzee ronddreven. Toch heeft Brugge haar plannen om Sluis te heroveren nooit opgeborgen.

Stad maakt invasieplan op

Brugs schepen van burgerzaken onderwijs en oorlog Ann Soete (N-VA) gaat binnenkort aan de slag en wil een invasieplan klaar hebben tegen het eind van het jaar. "We hebben de kaarten uitgebreid bestudeerd, en we denken toch dat we de kortste weg hebben gevonden naar Sluis. Eens we klaar zijn met Corona kunnen we Sluis en Aardenburg beginnen bestoken. Het zal dan rap gedaan zijn met dat onnozel accent." Verder organiseert de stad een tentoonstelling over hoe belachelijk klein het Belfort van Sluis wel is, om de bevolking te sensibiliseren. Dit laatste valt niet bij iedereen in goede aarde: "te shockerend", vindt Lissewegenaar Bert Dendievel.

Stad Sluis reageert verbijsterd

In de stad Sluis weet men niet goed wat gezegd. "Het is niet de eerste keer dat we worden bedreigd door een buitenlandse aggressor (Spanje, Frankrijk, Marokko, nvdr), maar van de Belgen hadden we dit niet verwacht", reageert een aangeslagen burgemeester Jopie Houdoe Keesie Tjop Tjop (Sinterklaaspartij), "kun je me trouwens €30 lenen? Ik kan teruggeven van €20 maar dat ga ik niet doen. Dat is mijn geld."

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van big Zuck. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).