Nieuw Brugge, het moderne stadsdeel aan het station, is bijna af. Na meer dan dertig jaar plannen en bouwen is de gigantische stadsuitbreiding bijna een feit. "Dit is een testament aan de kwaliteit en efficiëntie van het lokale bestuur", reageert schepen Franky Demon (CD&V).
Een lange lijdensweg
Het oorspronkelijke plan werd na jarenlang plannen onder de naam Groen Brugge gelanceerd in 2003. Dat plan ging echter onmiddellijk de vuilbak in wegens 'te esthetisch, te ambitieus en te veel werk'. De naam van het project werd overgekocht door de partij Agalev en alles moest terug van nul beginnen.
In 2007 werd "Nieuw Brugge" met veel heisa aangekondigd. Het nieuwe plan kwam tegemoet aan de eisen van Unesco, zou de parking omvormen tot park en bracht de bouwhoogte drastisch naar beneden. Na maandenlang onderhandelen, werd een akkoord bereikt: toenmalig burgemeester Patrick Moenaert ging de receptie van de Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo links laten liggen en op het Stadhuis het nieuwe project goedkeuren. "Patrick heeft ons daar echt bedrogen", getuigt oud-schepen Yves Roose (sp.a), "natuurlijk ging hij naar de receptie van de harmonie. Ze hadden La Chouffe op tap en hij had al tombola lotjes gekocht." Door de afwezigheid van de burgemeester werd het project opnieuw gekelderd.
Landuyt herlanceert het project
Na het aantreden van burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) in 2012, werd het project opnieuw van onder het stof gehaald. Landuyt keurde een revisie van het plan uit 2007 goed en al snel verrezen enkele appartementsblokken. "Strak en rechtlijnig, zoals de 'Chroesjtsjovka', geprefabiceerde appartementsblokken uit de Sovjet-Unie in de jaren 50", analyseert architect Marc Maes, "vooral het eerste appartementsblok net naast het station werd een aantrekkingspool voor het mooie volk: journalisten, bierdrinkers en bohemiens."
Het project nu
Met de toevoeging van de laatste twee blokken zal Nieuw-Brugge volledig af zijn. Schepen Franky Demon is verheugd: "dit nieuwe stukje Brugge geeft onze stad nog meer uitstraling. Met deze nieuwe, lelijke en dure appartementen net naast de treinsporen, het rangeerstation en de busparking van De Lijn kunnen we onze jongeren overtuigen om in Brugge te blijven. Trouwens, als je Nieuw-Brugge uit de lucht bekijkt dan zal je merken dat de gebouwen 'fuck you gent' spellen." De stad nodigt de Bruggeling alvast uit om een kijkje te gaan nemen.