N-VA stelt 'bier, frieten en achter de wijven zitten' voor als Brugse Canon

De Vlaamse Canon, het meesterwerk van Brugs historicus Jan Dumolyn, is na jarenlang op café te brainstormen eindelijk af. Toch is er al onmiddellijk kritiek op het huzarenstukje: op een zekere wiskundige Simon Stevens na, komen vele van de Brugse verwezenlijkingen er amper in voor.

"Daar moeten we iets aan veranderen", vindt N-VA kopstuk Pol Van Den Driessche, "we moeten zo snel mogelijk een Brugse Canon opmaken als tegengewicht tegen mijn goede vriend en werkgever, Jan Jambon uit Antwerpen." Of dat niet een beetje hypocriet is, vindt Van Den Driessche helemaal niet: "het is niet omdat iets mijn idee is en dat mijn partij dat uitvoert, dat ik daar ook voor verantwoordelijk ben", zo vat hij de go-to strategie van de N-VA vlot samen.

Het sfeervolle en het culinaire

In de zogenaamde Brugse Canon zullen we meer terugvinden dan enkel oude witte mannen volgens de N-VA. Raadslid Ilse Coopman legt uit: "Brugge heeft meer te bieden dan Van Eyk of de Boergondiërs. Zo is het sfeervolle en het culinaire niet onbelangrijk. Echte Brugse frietjes mogen dus zeker niet ontbreken. Trouwens, musea vind ik maar saai, behalve het Frietmuseum."

Raadslid Martine Bruggeman vervolgt: "ook bier mogen we niet vergeten. Brugge heeft een hele lange traditie in het brou-" Pol Van Den Driessche onderbreekt haar opeens: "en achter de wijven zitten!!", keelt hij uit,"yes yes vint, wuvetjes! Bier en wijven, dat is nu eens Brugs. Hele nachten op café. Bier, wijven en voetbal." Van Den Driessche doet ons teken dat hiermee alles is gezegd en zoeft weg op zijn deelstep. Wat een held.

Gelukkig zijn er tenminste nog serieuze politici die de eer van de Vlaamse steden hoog houden. Onze steun heb je alvast, Pol!

Janne Narten

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van big Zuck. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).