Minder toeristen: stad herziet beleid van 'elke frank eruit persen'

Deze zomer zijn er een pak minder toeristen terug te vinden langs Brugse straten. Volgens de Brugse horeca is het nog naar de reden gissen, maar het stadsbestuur stelt alvast haar beleid bij.

"Sinds midden jaren '90 is het officiële beleid inderdaad 'elke frank eruit persen'", verduidelijkt schepen van toerisme Philip Pierins (SP.a), "dat heeft ons geen windeieren gelegd. Elke Bruggeling heeft tegenwoordig een zwembad en een buitenverblijf in Zwankendamme. Jammer genoeg zien we nu dat de toeristen ons eindelijk door hebben." De minimumprijs voor een pint op een Brugs terras is momenteel gedefinieerd als 'den helft duurder dan de rest van Vlaanderen', maar nu denkt de stad er aan om betaalbare bieren aan te bieden. En daar is horeca Brugge niet tevreden mee.

"Als we gewone prijzen hanteren zijn we op twee dagen failliet, meneer", vertelt restaurantuitbater Bertje Vanplassche, "we werken zo inefficiënt en zijn zo onvriendelijk dat we niet uit de kosten zouden geraken." Moeten de horecazaken daarom besparen? "Dat denk ik wel. We zullen heel wat snakken en beten minder kunnen uitdelen."

En na de heisa rond de paarden zij ook de koetsiers opnieuw getroffen. "We vragen niet veel. We vragen dat de toeristen vijftig euro uit hun portefeuille halen en dan hun portefeuille aan ons geven", aldus koetsier en frituuruitbater Carlo Jamohow, "anders moeten ze maar de stadsbus nemen, die is goedkoop (proest van het lachen)."