Willy Stuyven heeft er wel een hele nare ervaring opzitten: de vijftiger uit Sint-Andries werd opgepakt en aangeklaagd voor "misdaden tegen de menselijkheid" en zedenschennis. Stuyven tapte op een feestje namelijk een pint zonder col.
"We hebben onmiddellijk bijstand gevraagd van de federale politie en zijn het pand - een parochiaal centrum in de Legeweg - binnengevallen", bevestigt de woordvoerder van de politie Jean d'Arme, "daar was op dat moment een verjaardagsfeest aan de gang, dus je kan je wel inbeelden hoeveel slachtoffers..." De woordvoerder wordt er zelf stil van. "De horror..."
Tientallen gewonden
Willy Stuyven had net plaatsgenomen achter de tapinstallatie en tapte zijn eerste pint. Het glas ging onder de tap, maar vanaf het begin hield hij het glas reeds te horizontaal. Het glas vulde zich en Willy bracht het glas terug recht, maar te laat: geen kraag te zien.
In het zaaltje vielen onmiddellijk tientallen gewonden: nonkel René brak beide heupen en kon drie dagen niet roken van de schok. Velen werden afgevoerd naar het AZ Sint-Lucas, maar bij aankomst daar vonden de slachtoffers het maar een zelfingenomen kuthospitaal voor tjeven, dus werden ze uiteindelijk naar Sint-Jan gebracht. Ook in de dagen na de ramp werden nog slachtoffers geteld: velen vielen spontaan ter aarde na het horen van het voorval. De stad kondigde drie dagen nationale rouw af.
Enkelband
De bierterrorist Willy Stuyven werd onmiddellijk na de gruwelijke feiten voor de onderzoeksrechter geleid en na veel zagen en klagen werd de man toch op borgtocht vrijgelaten. De man mag zich voorlopig echter niet in de nabijheid van een café begeven en moet te allen tijde een paarse enkelband van Anderlecht dragen. "Zo kan de burger hem op tijd ontwijken", aldus nog Jean d'Arme. Het proces zal waarschijnlijk pas in 2024 kunnen worden gevoerd, en komt vrijwel zeker voor Assisen.