Het Brugse stadsbestuur heeft een belangrijke knoop doorgehakt. Het Belfort, sinds jaar en dag de bekendste toren van Brugge, helt teveel over en moet binnenkort tegen de grond. "Stel je voor dat dat gevaarte opeens in de Wollenstraat terecht komt", illustreert schepen Mercedes Van Volcem (Open Vld).
Een stuk Brugse geschiedenis
De toren werd opgericht in 1932 voor de verjaardag van Metje 'de matras van Brugge' Devriese, de toenmalige vriendin van Maurice Zwartjes uit de Oude Burg. "Het begon als een grap: een kleine toren die op een lul lijkt, gebouwd uit klei", legt Jozef Dewachter (94) van de efgoedvereniging 'De Blijde Intrede' uit, "maar al snel was de toren honderd meter hoog. Jammergenoeg is Maurice zijn goede vriend Bram toen met zijn zatte kloten tegen de toren gereden met zijn scooter. Daarom staat het nu scheef."
Jarenlang stond de toren scheef, maar was ze wel stabiel. Dat is recent veranderd. Verschillende spelers van de Club, waaronder Birger Maertens, Dion Cools en Laurens De Bock, zijn er door de jaren heen met hun dronken botten tegen gereden na een avondje in de Coulissen. De toren helt daarom steeds meer over. Afgelopen zaterdag kwam de genadeslag: schepen Nico Blontrock (CD&V) was op weg van De Republiek naar de Garenmarkt en passeerde langs de Wollenstraat. De zware trillingen maakten de toren volledig onveilig, waardoor die nu moet worden afgebroken.
Een nieuwe toren?
"We denken er aan om een nieuwe, modernere toren op te trekken", vertelt schepen Van Volcem, "Brugge moet mee in de 21e eeuw. Misschien dat we er een zendmast voor telefonen van maken. Of er een cassettespeler in bouwen." Dat er verschillende actiegroepen op Facebook pleiten voor het behoud van de toren deert de schepen niet: "Ik heb geen Facebook, dat is te moeilijk voor mij. Dat ze me opzoeken in café de Reisduif." Korneel Lecmehatov, oprichter van de ecologische actiegroep BB&DKIO vzw (Behoud BELFORT & Dump Kernafval In Oostende, nvdr) is niet gediend met de reactie van de schepen: "het Belfort heeft gigantisch veel waarde. Wist je dat er een tunnel bestaat van het Belfort naar het Station? Die kwam er om de marginalen van Oostende te ontlopen op de Woensdagmarkt. Een stuk Brugse traditie gaat verloren."
Ook buiten Brugge zorgt het nieuws voor opschudding. Vooral in Duitsland is men opgetogen met het verdwijnen van de toren. Duits bondscoach Angelo Merkel reageerde al: "Brugge ist ein shöne Stadt, aber jammer von das Belfort hé."
Wat nu?
Wanneer de toren effectief tegen de grond gaat is nog niet duidelijk. "Ik ga eerst met verlof", aldus schepen Van Volcem, "daarna zien we wel. Ik heb ook nog andere prioriteiten en de woendag daarop is het kippenbillenkaarting in de Reisduif, dus ik heb weinig tijd."