Is het stadiondossier in zijn definitieve plooi gevallen? Nog voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen zich heeft uitgesproken over de vergunning voor een nieuw stadion van Club Brugge, heeft Unesco die plannen de dieperik in gestuurd. Het Jan Breydelstadion wordt namelijk opgenomen in de lijst van Unesco-werelderfgoed.
Als motivatie hiervoor schrijft Unesco het volgende: "het Jan Breydelstadion is het laatste stadion in zijn soort dat nog overeind staat en herinnert aan een lang vervlogen tijd van voor het voetbal volledig werd uitgehold door het grote geld. De onderste ring is waarschijnlijk een restant van een Duitse bunker uit WOII en de uitbreidingen op de Noord- en Zuidtribunes zijn een schoolvoorbeeld van de typische Vlaamse koterij. Het is een absoluut meesterwerk en er is helemaal geen nood aan een nieuw stadion. Punt. En stop nu met erover te zagen, het gaat toch nooit lukken." De motivatie werd ondertekend door Unesco-inspecteur T.V.M. en Younes Coppetiers, de oprichter van Unesco vzw met maatschappelijke zetel in Wevelgem.
"De onderste ring is waarschijnlijk een restant van een Duitse bunker uit WOII"
Markt - Platse
"Dit zag ik wel niet aankomen", reageert Brugs burgemeester Dirk De fauw, "al moet ik wel toegeven dat ik de beslissing toejuich. Nu kunnen we als Brugge ook meer focussen op de as Markt - Platse, in plaats van altijd die toeristen in de Gouden Driehoek te duwen. We overwegen om het Jan Breydel uit te breiden om zo meer toeristen erin te kunnen proppen."
Bij Club Brugge zijn ze dan weer minder tevreden: "we snappen niet waarom een vereniging zoals Unesco zich bemoeit met ons stadion. We hebben intussen onze plannen aangepast om toch ons nieuw stadion naast het oude te kunnen bouwen, maar van T.V.M. van Unesco kregen we te horen 'dat ook de parking Unesco werelderfgoed is', en alles in een straal van 500 meter errond ook. Absurd gewoon."