Groen staakt protest tegen vernieuwing zeesluis: "zes jaar vertraging is ook al lekker"

"De Visartsluis is nog in topconditie", luidt het bij Groen.

Op de gemeenteraad van gisteravond heeft de partij Groen aangegeven haar verzet tegen de vernieuwing van de Visartsluis in Zeebrugge te staken. "We hebben heel de boel toch zeker zes jaar kunnen vertragen", aldus gemeenteraadslid Andries Neirynck - niet te verwarren met de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, "dus dat is toch ook wel best lekker."

Goede redenen

Om de druk op de bestaande Vandammesluis te verminderen en de toegang tot de achterhaven te verzekeren, werd al voor 2018 beslist om een nieuwe zeesluis in te richten op de huidige locatie van de oude Visartsluis. "Daar waren wij natuurlijk onmiddellijk tegen", legt Neirynck uit, "en met goede reden. Daar wonen wel mensen hé. Ik wil je mijn zitpenning verwedden dat de Zeebruggenaar de haven liever kwijt dan rijk is. Welke zwakzinnige ambtenaar heeft dit hier trouwens vergund, een zeehaven naast een woonwijk?"

Volgens de partij wegen de jobs die de haven creëert voor de Brugse regio ook niet op tegen het mogelijke lichte ongemak van een bredere sluis, en het mogelijk iets langer wachten aan de lichten iedere keer dat er een boot moet passeren. "De Visartsluis is trouwens nog in topconditie."

"Wie heeft dit hier trouwens vergund, een zeehaven naast een woonwijk?"
De zeehaven ligt net naast de gegoede villawijken van Zeebrugge. "Ongehoord", vindt Groen.

Alternatieven

De partij Groen stelde in de afgelopen jaren heel wat alternatieven voor, zoals een nieuwe zeesluis op de locatie van de Vandamme-sluis, "maar dat kon niet omdat er al een sluis lag. Dat hadden we niet zien aankomen", aldus Neirynck. Ook een grote katapult om boten rechtstreeks de achterhaven in te slingeren lag even op tafel, "maar dat zou de vogels teveel hinderen."

Toch wil de partij benadrukken dat ze helemaal niet tegen de verdere ontwikkeling van de Brugse haven is: "van ons mag er gerust geïnvesteerd en uitgebreid worden, op voorwaarde dat ze dat ergens helemaal anders doen. Zoals in Blankenberge bijvoorbeeld, of in Roemenië."

Vertrouwen

Gelukkig betekent het eind van het protest niet dat de sluis er nu wel degelijk zal komen. "We hebben er vertrouwen in dat de Vlaamse bureaucratie dit zoals alle grote dossiers volledig de grond in zal boren", aldus Neirynck, "wij hebben onze burgerplicht gedaan, nu is het aan de Zeebrugse gepensioneerden om de boel verder te laten verzieken. Trouwens, wat doen ze daar eigenlijk in de haven, behalve drugs?"

(TC)

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van de vileine sociale media. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).