Gent wil Gentpoort terug

Het nieuws sloeg in als een bom. De impressionante Gentpoort, die al sinds 1401 deel uitmaakt van de fortificaties rond Brugge, verdwijnt misschien binnenkort.

Het is de Gentse schepen Watteeuw die de kwestie van de poort op de agenda van de Gentse gemeenteraad plaatste: "al 618 jaar staat de poort in Brugge. Brugge krijgt alle lof, toeristen en economische groei, terwijl de poort eigenlijk aan Gent toebehoort. Het zit in de naam." De Gentpoort is dan ook veel prestigieuzer dan de Brugse Poort in Gent, waar nog steeds armoede en hongersnood heerst.

De angst bestaat dat de eis van Gent een nieuwe trend inzet. Zo claimde Katelijne Desmedt al een schadevergoeding voor de afbraak van 'haar' poort en eiste een lokaal VLD-politicus al de Ezelpoort op.

In Brugge is men niet onder de indruk en dreigt men om het kanaal Brugge-Gent te onderbreken. Een verslag van de laatste gemeenteraad.

"Als ze denken dat ze onze poort kunnen krijgen, we zullen eens zien wat ze kunnen zonder zeeverbinding!" De Brugse gemeenteraad joelt het uit.
"Maar ze hebben toch het kanaal Gent-Terneuzen?" vraagt een oppositielid.
"Terneuzen? Dat is toch enkel om wiet te kopen?" repliceert burgemeester De fauw.

Het zou niet het eerste historische artefact zijn dat Gent van Brugge steelt. In 1382 werd de gulden draak, die op de toren van de Sint-Donaaskathedraal prijkte, gestolen en op het Belfort van Gent gezet.