Eerste 'diversiteitsschool' in Brugge is een feit

Om diversiteit aan te moedigen, slaat de stad de handen in elkaar met NGO's Greenpeace en الإسلام في فلاندرين  sbvba en start ze een proefproject met een eerste diversiteitsschool 'Het Kannon' op te richten.

"Het klopt dat de diversiteit in Brugge niet hetzelfde is als steden zoals pakweg Gent of Antwerpen. Er zijn gewoon veel minder migranten die zich in Brugge hebben gevestigd", vertelt Nathalie Beerst (28) van Greenpeace, "daarom dat we ook niet meteen inzetten op etnische diversiteit, maar op álle vlakken van diversiteit. Leeftijd, seksualiteit, haarkleur, aantal benen, enzovoort."

Het eerste klasje in de nieuwe diversiteitsschool is in elk geval erg divers: "momenteel hebben we tien leerlingen voor het eerste leerjaar. Seppe is rost, Bart is een Bolsjewiek, Kevin is een homo, Brammetje is lelijk, Kurt hier is 46 jaar oud en Pavel spreekt enkel Pools en heeft geen benen." Eigenaardig genoeg zijn er geen meisjes te vinden in het klasje. Volgens Beerst is dat omdat leerling Kurt (46) eerder veroordeeld is voor aanranding en niet in de buurt van jonge meisjes mag komen. "En Kurt is in de minderheid, dus heeft hij altijd gelijk", volgens Beerst.

Toekomst is rooskleurig

"We verwachten veel interesse over de komende maanden. Maar voor we starten hebben we nog nood aan enkele migrantenkinderen of een vrouw in een rolstoel", roept coördinator Nathalie Beerst nog op, "enkel dan zijn we pas echt divers."