We waren het al bijna vergeten, maar deze krant bestaat intussen al meer dan vijf jaar. Om deze bijzondere gebeurtenis te vieren reconstrueerden wij hoe De Brugse Stem door de jaren is uitgegroeid tot meer dan enkel een krant.
We schrijven 2018. Janne Narten had al wekenlang een enorme wrat op zijn perineum, en had al verschillende foto's doorgestuurd naar de redactie van het Brugs Handelsblad. Keer op keer kwam daar echter geen reactie op. Ook vanuit de andere kwaliteitskranten in de Brugse regio (De Zondag, Tips) was er geen interesse. HLN en Het Nieuwsblad daarentegen hadden het te druk met hun eigen spellingsfouten te verbeteren.
Diepgang en nuance
Het is daarom dat op een regenachtige novemberavond Narten en zijn vriend Kenny Dezeugstecker beslisten om een eigen nieuwsmedium op te richten om te concurreren met het Brugs Handelsblad. De nieuwe Brugse krant zou zich veel meer op politieke en culturele berichtgeving focussen met voldoende ruimte voor diepgang en nuance. "Dat is niet gelukt", geeft Janne Narten toe, "maar alle politiekers zijn janetten, dus het is eigenlijk hun schuld."
"Dat is niet gelukt" - Janne Narten
Desondanks gingen ze verder met hun idee, en doopten ze hun nieuwe krant "De Brugse Stem", omdat ze de onfortuinlijke Bruggeling die hele dagen op de lelijkaards van Sint-Jozef moeten kijken, ook een stem wilden geven. Na een mislukte poging om het schrijven van artikels te outsourcen naar India, vervolledigden onder andere Monique Acke-Indenof, René Planchez en Twerp Bruges de redactie van de krant. Dirk Verbeek werkte ook even op de redactie maar had kort nadien een accident met zijn elektrische step en verloor beide benen. "We hebben hem uiteraard direct ontslagen - we wilden onze krant niet associëren met gehandicapten", aldus Narten.
Nieuwe richting
Toen Janne Narten in 2020 in de bak zat wegens belastingsfraude en het ongewenst betasten van Michel D'Hooghe, nam Kenny Dezeugstecker het roer over. Na twee maanden artikels schrijven die kloegen over de transfers van de Club, sloeg Dezeugstecker met DBS definitief een nieuwe richting in: de Brugse Stem werd nu een volwaardig alternatief voor de MSM en de linkse leugenpers.
In al die jaren is DBS uitgegroeid tot de grootste krant van Vlaanderen en dat is bewezen: iedereen weet het. De Brugse Stem won de prijs voor "Beste Nieuwsbron" in 2018, drie keer in 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 en 2024, uitgereikt door De Brugse Stem. Geen enkele krant deed ooit beter. Miljoenen bezoekers vonden hun weg naar de website. "Ongelofelijk, maar ik zou liegen mocht ik zeggen dat ik het niet zonder onze autistische lezers had kunnen doen", reageert Dezeugstecker emotioneel, "ik doe sowieso verder, ik heb toch niks beter te doen."
"Het leven zou niet hetzelfde zijn zonder De Stem" - Dirk De fauw
Binnenkort wordt DBS gehuldigd door burgemeester Dirk De fauw op het stadhuis, waar de burgemeester heeft beloofd om "het kleine kamertje achter zijn bureau" eens te tonen. "Het leven zou niet hetzelfde zijn zonder De Stem", aldus De fauw, "het zou veel makkelijker zijn, ja. Maar niet hetzelfde."