Nadat schepen van cultuur Nico Blontrock (CD&V) eerder al het stadsfestival Moods heeft afgeschaft, haken nu ook meer en meer café's af voor Klinkende Kroegen.
Strenge normen
Klinkende Kroegen brengt al jarenlang sfeer en gezelligheid naar de kleine cafétjes en pleintjes in de Brugse binnenstad, maar daar lijkt een einde aan te komen. Het probleem ligt bij de (te) strenge geluids- en andere normen die de stad oplegt.
"Zo mag de muziek niet al te luid staan, anders riskeren de café's een boete", legt café-expert en vinoloog Marc Verschanst uit, "ook moet alles afgesloten en opgeruimd zijn voor 23:30. De stad verplicht per optreden ook minstens drie nummers van Marco Borsato, en moet er een clown die ballonnen kan vouwen worden voorzien voor kindse volwassenen die een schepenambt bekleden. Dat is wel heel erg specifiek." Daarom haakten verschillende café's dus al af.
Kan de stad de café's niet wat meer steunen, vragen wij ons af. Het antwoord daarop vanuit het stadsbestuur is resoluut 'neen': "we gaan ons kantoor in het Brugs Vrije al herschilderen deze zomer", reageert schepen van cultuur Nico Blontrock (CD&V), "we zijn al bijzonder ambitieus door het in het oranje te verven, we gaan niet teveel hooi op onze vork nemen."
De wurgslang
Nico Blontrock, de wurgslang van de cultuur, is niet onder de indruk: "de weinige café's die we nog hebben, moeten stoppen met zagen", repliceert de schepen, "voor ons kiespubliek is die luide muziek een last. Onze mensen verstaan al dat Engels gewoon niet. In de palliatieve ga je toch ook geen Bob Dylan draaien? Misschien eerder Natalia, of Goldband, ja. Is dit de zoveelste poging om de oude krakers te paaien voor de verkiezingen?
De Brugse festivalzomer bloedt dus dood, maar daar lijkt het Brugse stadsbestuur niet echt wakker van te liggen. Dat komt omdat Nico Blontrock iedere avond naar een cassette met zijn eigen stem luistert en lepeltje-lepeltje ligt met een grote zak chips.