Blik op de geschiedenis: Canadezen blij met heropening Canadabrug

Een nieuwe rubriek: "Blik op de geschiedenis" exploreert de Brugse geschiedenis en verhalen.

Good day for a guinness
Een blik op de geschiedenis: "Draught" is het populairste biermerk in Canada. "Guinness" is de voornaam van de man die de foto nam.

De Canadese expats in Brugge zijn erg gelukkig met de heropening van de Canadabrug. Door de heropening kunnen de Canadezen eindelijk de stad weer uit, aangezien het voor hen verboden is om gebruik te maken van de andere bruggen in de stad.

Billy Murray (34), oorspronkelijk uit Toronto, Canada, is erg opgetogen: "nu kan ik eindelijk terug naar de Club gaan kijken. Ik weet niet waarom de stad enkel de Canadabrug ter beschikking van de Canadezen stelt, maar het brengt wel een heel gedoe met zich mee." Brugge is de enige stad die het gebruik van de bruggen in de stad expliciet verbiedt.

Hoe komt dat?

"Dat is historisch gegroeid", verklaart oud-burgemeester Moenaert (95). "In der tijd kwamen de Canadezen en masse naar Brugge, iets met de oorlog heb ik me laten vertellen. Toen waren er ook een heel deel Duitsers en Amerikanen. Volgens mij was er een toeristen-korting gaande." De stad moest dus maatregelen nemen om de instroom te beperken, daarom kreeg elke nationaliteit één brug elk ter beschikking gesteld. De Canadezen kregen de Canadabrug, de Duitsers kregen de Kruispoortbrug en de Amerikanen kregen niks.

"Dat werkte erg goed de eerste jaren", gaat Moenaert verder, "maar na verloop van tijd merkten we dat de Duitsers helemaal niet meer kwamen. Nochtans, vijf jaar lang waren het hier hoogdagen voor de Brugse 'Bierkellers'. Opeens geen Duitser meer te bespeuren." De stad was echter niet bereid om het systeem op te geven. Decennia later zitten we dus nog altijd met dezelfde regels opgescheept. "Het is niet ongewoon om 's avonds enkele Duitsers rond te Kruispoort te zien hangen", vertelt buurtbewoner Nedutser Packtem (64).

Wat brengt de toekomst?

Dat de regel intussen achterhaald is, bewijst het verhaal van Canadees Murray: Canadezen kunnen de stad niet binnen of buiten als de brug wordt gesloten. "Misschien moeten we het idee loslaten, maar ik zie wél nog potentieel op een lokaal level. Als we Sint-Jozef kunnen dwingen om enkel nog de Krakelebrug te gebruiken, kunnen we die brug ook direct sluiten", reageert schepen Esquenet (CD&V).

(KDZ)

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van de vileine sociale media. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).