Het is hommeles op het stadhuis. Voor burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is de maat dan ook meer dan vol. Voor de zoveelste keer stuurde hij het volledige politiekorps op een groepje feestende jongeren af, maar toch zijn er Bruggelingen die de jongeren liever niet demoniseren. "Ongehoord", klinkt het.
"Het kan niet de bedoeling zijn dat de mensen zich gematigd uitlaten over de excessen van de lockdown", vindt de burgemeester, "wij doen ons stinkende best om elke rebelse jongere te verketteren en ze nog dieper de put in te duwen met boetes. De bevolking moet ons daarin steunen in plaats van genuanceerde analyses te maken." Volgens de burgemeester is afdreigen dan ook de enige optie: "waarom zouden we proberen te sensibiliseren? Dat haalt toch niks uit."
Zeebruggeling Jan Jakobs heeft alvast een boete gekregen van de stad omdat hij op Facebook had gereageerd met een genuanceerde mening. "Ik zei enkel dat jongeren jong zullen zijn. En daar zit een rebels kantje aan", aldus de onfortuinlijke Jakobs.
Volgende lockdownfeestje wordt opgehangen
De feestjes stoppen jammergenoeg niet, en dat is de burgemeester niet ontgaan. Daarom denkt de stad nu aan zwaardere straffen. "Als we je een eerste keer betrappen is het €250 boete. De tweede keer wordt dat al onmiddellijk €1000 en de derde keer hangen we heel je familie op. Publiekelijk op de Markt." Als afdreiging gaat de stad ook het eerstvolgende lockdownfeestje opknopen als 'krachtig signaal'.
Schuld ligt volledig bij de jongeren
Dat de staat zelf geen al te beste beurt heeft gemaakt tijdens de pandemie hoort de burgemeester niet graag. "Het klopt dat de overheid te laat heeft gereageerd en dat we daarom duizenden mensen vroegtijdig onder de grond hebben mogen steken. Maar daar excuseer ik me niet voor, integendeel."
Tot slot vindt de burgemeester dat de schuld voor de pandemie volledig bij de werkloze, studerende jongeren ligt en dat men de ouderen met rust moet laten. "We gaan de ouderen toch niet beboeten? Wij lijden hier ook onder. Nu zitten we hele dagen op ons thuis in onze mooie dure huizen. Constant Zoom-gesprekken met een glaasje Pomerol en wat salami. Om dan te horen dat er jongeren zijn die de regels breken... na alles dat we gedaan hebben om hun toekomstperspectief weg te nemen? Bah."