Nadat de boeren twee weken lang hebben actie gevoerd, heeft de Vlaamse regering eindelijk ingebonden: landbouwgrond mag tijdelijk niet meer worden omgezet in natuurgebied. Om de 'schade' van de afgelopen decennia ongedaan te maken, worden de bossen rond Tillegem en Beisbroek morgenochtend volledig gekapt.
Ondermaats
"We zijn opgelucht, ja. We zijn al langer van oordeel dat vier miljoen varkens in West-Vlaanderen ondermaats is", reageert boer Steven Lecauter, "mits wat extra plaats voor onze veestapel, kunnen we dat makkelijk naar vijf miljoen brengen. Trouwens, wat zijn we eigenlijk met een bos? Het regent toch hele dagen."
Andere gronden die vrijkomen nadat al die lelijke bomen worden omgelegd, zullen worden gebruikt om veevoeder te groeien op eindeloze lege velden, nu en dan onderbroken door een bouwvallige schuur en een lelijke nieuwbouw. "De Bruggeling zou moeten content zijn, je zal vanaf Sint-Andries de kerk van Snellegem kunnen zien, en misschien zelfs Jabbeke."
Mes op de keel
De kap is een toegeving van de Vlaamse regering aan de boeren, die het al zo moeilijk hebben. "Het is een mooie oplossing die we hebben kunnen nemen in alle rust, zonder dat we met het mes op de keel moeten werken", reageert minister-president Jan Jambon (CD&V), "een toonbeeld van goed beleid. Hopelijk stoppen de boeren nu met hun blokkades want ik moet vanavond nog naar Gent en ik ga toch de trein niet nemen? Ik ben toch geen marginaal?"
De boeren zijn alvast tevreden: "Die hippies van Natuurpunt met hun vogels moeten gewoon eens stoppen met ons te pesten. Genoeg met die natuurreservaten", aldus nog Lecauter, "verkavelingen mogen natuurlijk wel altijd."