In de Zeebrugse achterhaven zijn de werken gestart voor een gloednieuwe 85 meter hoge heuvel: de Col De Bruges. Deze zandmastodont verrijst dankzij de uitgraving van het Zuidelijk Insteekdok – beter bekend als het Nico Blontrockdok, het grootste dok in de Zeebrugse haven.
"Bij het graven van het Blontrockdok hebben we een gigantisch grote hoeveelheid zand bovengehaald," legt schepen van Openbaar Domein Franky Demon uit. "We wisten niet meteen wat ermee te doen, tot Henri Carette – de bekende Brugse wielrenner – met een suggestie kwam: ‘Kunnen we de Ruidenberg niet wat dichter bij Brugge leggen? Tegen dat ik daar ben, zijn mijn saffen op en ben ik buiten adem. Bovendien zijn er daar geen deftige cafés te vinden.’"
Plan B
Franky Demon had dankzij zijn lichte schepenportefeuille bijzonder veel tijd om dit na te vragen. Echter, de Ruidenberg verplaatsen bleek praktisch onhaalbaar. Plan B, de Poelberg, stuitte op gelijkaardige problemen. Plan C (de Kemmelberg), plan D (die ene grote duin bij Bredene) en plan E (de autosnelwegbrug bij Snellegem) vielen eveneens af voor dezelfde redenen. Dan maar plan F: een gloednieuwe berg bouwen, de Poggio di Bruges, oftewel de Col De Bruges.
Vergunningen
De nieuwe heuvel zal zo’n 85 meter hoog worden en wordt voorzien van een stevige kasseibaan naar de top. De gemiddelde stijgingsgraad wordt 7%, met pieken tot 15%. "De exacte locatie ligt nog niet vast, maar we denken aan de tuin van Olivier Strubbe, mijn liefdesrivaal. De vergunningen zijn alvast aangevraagd," aldus een tevreden Demon. Bovenop de nieuwe berg komt een zendmast en frietkot.
"We denken aan de tuin van Olivier Strubbe"
Voor Brugge is dit een zegen. De stad heeft behalve Carette de voorbije twintig jaar geen enkele fatsoenlijke wielrenner voortgebracht. "Het vlakke, slaapverwekkende landschap is daar de schuld van," aldus Demon. "Met de Col De Bruges brengen we daar eindelijk verandering in."