Opnieuw scoort Brugge goed in het buitenland, deze keer in het bekende Lonely Planet magazine. Brugge staat op de vijfde plaats van de 'meest iconische steden' die je zeker moet bezoeken. Volgens het magazine kon het makkelijk in de top drie staan, mocht de Nederlandse grens niet zo dichtbij zijn.
Mislopen inkomsten
"Het klopt dat we heel wat potentiële inkomsten mislopen door de nabijheid van Nederland", aldus schepen van toerisme Mieke Hoste (Vooruit), "het is iets waar we al langer proberen op te werken, maar we moeten toegeven dat we te weinig vooruitgang hebben geboekt." Zo heeft de stad al meerdere keren de dijken van het Zwin doorstoken om zo het lege, akelige land rond Sluis te laten verdrinken. Tevergeefs.
Brugge worstelt al jaren met de Nederlanders: "letterlijk, als ik een Hollander zie lopen, trek ik mijn hemd uit en daag ik hem uit tot een wedstrijdje worstelen", getuigt Bruggeling René Dezweeter.
"We hebben vorig jaar de belastingen opgetrokken om te kunnen sparen voor onze eigen Tsunami", aldus Hoste, "het idee kwam van Nico Blontrock, die per ongeluk zijn eigen huis wegspoelde toen hij een bad nam." De vloedgolf zou vijftien meter hoog moeten worden en heel Zeeland kunnen wegvagen. "En als we goed mikken hebben we misschien ook Knokke nog mee."
Iedereen welkom
Volgens schepen Hoste zou Brugge makkelijk dubbel zoveel toeristen kunnen ontvangen eens we de Hollanders kwijt zijn: "er zijn nog gigantische markten die we momenteel niet kunnen aanspreken. We zouden volop kunnen inzetten op de Indische markt bijvoorbeeld, of de Chinese. Iedereen is welkom", vertelt de Vooruit-politica.
Vooruit-voorzitter en tweedeverblijver Conner Rousseau kan dat enkel maar beamen: "ik zeg altijd: de hele wereld is van harte welkom in mijn tweede thuisstad Brugge. Behalve de Roma natuurlijk. Als ik ook maar één zigeuner zie, bel ik de flikken", aldus Rousseau tijdens zijn vierde persconferentie van de dag. "Zei ik dat luidop? Sorry ik ben straalbezopen, mijn oprechte excuses."