Brugge gaat concurrentie met Kortrijk aan en nodigt stadsarchitect van Charleroi uit

Om Brugge te steunen in hun poging om in 2030 opnieuw Culturele Hoofdstad te worden, heeft het stadsbestuur de stadsarchitect van Charleroi uitgenodigd.

Het is een bewezen formule, aangezien Brugge ook in 2002 een andere architect aannam om het Concertgebouw neer te poten. Die architect was toen niemand minder dan de stadsarchitect van La Louvière.

De architect zal zich richten op het ontwerpen en bouwen van een nieuw Belfort op de plaats van het oude, en op de modernisering van het verouderde Stadhuis. “Over de stijl wil ik nog niets verklappen,” zegt architect Paul Dutroux, “maar ken je Duploblokken? Of schoendozen?

Een eerste ontwerp voor het vernieuwde Belfort

Het nieuwe Belfort zou volgens Dutroux een mooie aanvulling zijn op de andere moderne gebouwen die Brugge al heeft, zoals de achterkant van het station, het nieuwe beursgebouw en het Concertgebouw. “Wanneer ik de betonnen vlakte bij het station oversteek voel ik me echt thuis in Charleroi. Heerlijk, toch?

Strategisch

Deze keuze is ook strategisch, aangezien de grootste concurrentie waarschijnlijk uit Kortrijk komt. "We moeten op alle scenario's voorbereid zijn," reageert schepen van cultuur Nico Blontrock (CD&V), "stel dat de jury bestaat uit kleine dikke, gatachterlijke blinde Kortrijkse boeren zonder gevoel voor klasse of esthetiek, dan moeten we ervoor zorgen dat Brugge nog steeds kan wedijveren met Kortrijk. Brutalistische asbestbeton-architectuur is daar een essentieel onderdeel van."

De architect zal ook andere projecten aanpakken, zoals het verder betonneren van de voorkant van het station en het verharden van de voortuin van schepen Franky Demon. “Hoewel ik denk dat Franky al hard genoeg staat,” giechelt Blontrock, zonder verder in te gaan op de opmerking.

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van de vileine sociale media. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).