Brugge krijgt Museum van het Kapitalisme

Brugge krijgt binnenkort een nieuw museum: het Museum van het Kapitalisme in het voormalige Natiehuis van de Genovezen, beter bekend als de Saaihalle waar nu het Frietmuseum is gevestigd. Brugge speelde namelijk een cruciale rol bij het ontstaan van het kapitalisme.

Per ongeluk

Het kapitalisme werd per ongeluk uitgevonden in Brugge toen Marc Breydel, broer van, geld ging lenen bij broer Jan om op café te gaan. In de plaats daarvan ging hij echter gokken tegen de Gentse economie. Dit bleek zo succesvol te zijn dat Marc zijn broer dubbel kon terugbetalen én de lokale kroeg kon overnemen met het gewonnen geld.

Al snel groeide Brugge uit tot een handelscentrum van wereldwijde allure. Enkele jaren later, in 1309, begon Marc Breydel een restaurant "De Brugse Beurs". Het restaurant werd echter vooral bezocht door volk uit de Paallanden (Sint-Jozef), dus zat het al redelijk snel in de schulden. Marc begon daarop vouchers aan halve prijs te verkopen om 'op maandag te komen eten'. Maandag was echter zijn vaste sluitingsdag, dus iedereen werd in de zak gezet en het geld verdween in de zakken van Marc. De eerste echte beurs was geboren.

Moderne Brugge

Marc Breydel slaagde er echter niet in zijn schuldenputje te dempen en kreeg al snel te maken met aandringende schuldeisers. Een expeditie Genuese bankiers in galleien voer in 1311 het Zwin op en legde beslag op het hotel-restaurant De Brugse Beurs. Om de schulden te kunnen afbetalen, ging Marc de vele Italiaanse kooplieden gaan rondgidsen in de stad, en verkocht hij in het weekend chocolade en frieten op de Markt.

Marc Breydel, de stamvader van het kapitalisme

Marc's verhaal wordt in het nieuwe museum in geuren en kleuren verteld. Een grote focus dus op de middeleeuwen, maar ook het moderne Brugge als toeristische trekpleister komt aan bod. Er wordt namelijk speciale aandacht geschonken aan het huidige Disneylandmodel: zoveel mogelijk dikkerdjes in de smalle straten duwen zodat ze als een smeuïge mayonnaise door de straten glijden en tegelijkertijd zoveel mogelijk wafels in hun mond plooien.

Trouwens nog een leuk weet-je-datje: één van de belangrijkste anti-kapitalistische pamfletten ooit werd in Brugge geschreven: Karl Marx schreef namelijk een recept voor stoofvlees op de achterkant van het Communistisch Manifest, dat hij een jaar eerder in Brussel schreef. Vreemd genoeg gebruikte Marx daarvoor een blond biertje, in plaats van een goeie dubbel.

Abonneer je gratis en voor niks, ontvang onze nieuwsbrief en help ons onafhankelijker worden van big Zuck. Of steun ons financieel met een bedrag naar keuze (Franky geeft vijf euro).