Boze Lissewegenaren protesteren en blokkeren de N31

Een groepje actievoerders blokkeerde de volledige morgen de N31, als reactie tegen de opmerking van de Vlaamse Regering dat de ondertunneling van Lissewege niet langer prioritair is.

"Wij vinden het niet kunnen dat de regering het zomaar opgeeft", aldus schepen en Lissewegenaar Mathijs Goderis (sp.a), "dat is zeker niet van hun gewoonte."

"Zeg het hen maar!", roept een buurtbewoner schepen Goderis toe terwijl de actievoerders juichen, "zeg het hen maar waarom we protestanten zijn!"

Goderis kijkt zijn medestander streng aan en geeft hem dan een slag tegen het hoofd. "Waarom we protestéren, Gilbert. Protestanten zijn Katholieken zonder plezier in hun leven", legt de schepen uit.

De schepen zucht. Er is nog veel werk aan de winkel.

De N31 ter hoogte van Lissewege

Bijna de volledige weg geblokkeerd

De Lissewegenaars hebben de N31 voor bijna de helft kunnen afzetten. "Verder geraakten we niet, de baan hier is gewoon te breed. We hebben ons best gedaan", getuigt actievoerder Robert Cardon. "We hebben ons dan maar voorgenomen om de voet- en fietspaden te blokkeren."

Even later horen we Mathijs Goderis tegen Cardon schreeuwen. "Debiele badmuts, we zijn tegen de camions, niet tegen de fietsers", klinkt het. Cardon protesteert een beetje ("fietsers zijn ook stom") maar maakt het fietspad dan wel terug vrij. Een succesvolle blokkade is het vooralsnog niet.

Ook de vakbondslieden, kennissen van de schepen, zijn present. Ze gooien met stenen en schelden elke voorbijganger uit.

"Ik ken het verschil niet goed tussen vredelievend samenkomen en gewelddadig protest, maar dat deert niet", verklaart Thierry Vereeck van ABVV Metaal. Hij roept naar een oude dame die voorbij wandelt: "hey! Hoer! Hoeveel voor te poepen?" Onmiddellijk krijgt Thierry een klap in zijn gezicht. "Dat is je ma, Thierry", vertelt een boze schepen Goderis hem.

Huizenprijzen gekelderd

Intussen razen de vrachtwagens aan 90 km/u voorbij. Het voornaamste argument voor de ondertunneling is de kelderende huisprijzen. "Ik heb mijn huis twee jaar geleden in cash betaald. Daarvoor moest ik wel eerst naar de bank in Brugge rijden", getuigt Annette Dekiezel uit de Stationsstraat. "Voor alles moeten we eigenlijk naar Brugge, er is hier niks."

Even verder kijkt schepen Goderis plots op van zijn smartphone. Hij lijkt razend en loopt op Annette af om haar dan in het kielzog van een vrachtwagen mee te duwen. Schijnbaar zijn de huisprijzen onmiddellijk verder gezakt na de getuigenis van Annette Dekiezel. "Mijn eigen huis is nu slechts €23,4o waard. Voordien was dat nog €27,30." De schepen mijmert. Waarom toch Lissewege, horen we hem mompelen.

"Ik kan met die mensen toch niet over straat komen", zucht schepen Goderis. "Kiesvee, ja. Maar dan liefst op stal in Lissewege. Stel je voor dat ze zouden afzakken naar Brugge, ze zouden nog een beetje lachen met me."