Van Volcem laat put van 8 miljoen euro achter: "fier op de financiële resultaten"

Stad Brugge heeft vandaag de jaarrekening voor 2023 afgeklopt: de boekhouding van Schepen van Financiën Mercedes Van Volcem (Open Vld) gaat maar liefst acht miljoen euro in het rood.

Van Volcem is naar eigen zeggen bijzonder fier op de uiteindelijke jaarrekening: "omgerekend is dat iets van €66 per inwoner, dat valt dus heus wel mee. Weet je wel wat al die bloemen hebben gekost?" Het is nog niet zeker als de schepen persoonlijk langs zal komen bij de inwoners, of als de inwoners het geld zullen moeten brengen naar het Huis Van De Bruggeling, waar men van horen zeggen wel kleingeld kan gebruiken.

"Het valt allemaal wel mee"

Leegstaande panden

De grootste redenen voor het riante tekort zijn zogezegd "corona" (dat bestaat toch helemaal niet meer, waar komen ze nu mee af?) en de hoge grondstofprijzen. "Maar ook het continue investeren in onroerend erfgoed is een kostelijke affaire", legt Van Volcem uit, "de stad heeft de plicht om elk leegstaand pand aan te schaffen om dan niet te weten wat we ermee moeten doen. Dat is de waarheid of ik ben geen liberaal." Als voorbeeld geeft de schepen de uitgestrekte oude Minnewaterkliniek: een vervallen woonzorgcentrum die de stad helemaal op eigen kosten mag renoveren om haar bestaande administratie, die momenteel al op een prima locatie zit, in te huisvesten.

Investeren

Ook de vele verloren gokken op matchen van de Club in de reguliere competitie hebben de begroting mee de dieperik in gestort. "Toch zal de stad direct én indirect (via Ladbrokes of Unibet) blijven investeren in haar twee voetbalclubs", verzekert Schepen van Sport Franky Demon, die tegelijkertijd ook zijn gokken wil diversifiëren: "ik zet al een tijdje grote budgetten in op naakt mannenworstelen. Ik rij daarvoor helemaal naar Zeeland. Volgens de plaatselijke horeca ben ik een echte kenner."

Warmste Week

Toch vindt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) acht miljoen extra schulden op een totale schuldenberg van meer dan 85 miljoen euro geen slechte zaak: "ik ga eerlijk zijn, ik heb Desje de hogere wiskunde laten doen, maar pas ná dat ik er een mooie som heb uitgevist voor de organisatie van de Warmste Week."

De burgervader geeft wel toe even geschrokken te zijn van de barslechte rekeningen ("niemand die echt weet waar Desje mee bezig is"), maar ligt er niet wakker van. "Kosten beheersen wordt dan ook dé uitdaging van de toekomst, dus laten we dat doorgeven aan de volgende generatie. Laat Pablo maar besparen (schaterlacht)."

(DP)