Moeten we binnenkort Brugse straten rechttrekken om meer toeristen te kunnen ontvangen?

Brugge botst op haar limieten en dat mag je gerust letterlijk nemen: verschillende hoofdstraten worden dagelijks overspoeld door hordes toeristen die achteloos de volledige rijweg inpalmen. Terwijl burgemeester Dirk De fauw met de handen in zijn vettige haar zit, komt een groep vooruitstrevende architecten nu af met een gericht plan: de volledige binnenstad heraanleggen met brede, rechte lanen. Een beetje New York dus, maar dan iets middeleeuwser en met meer achterklap. De groep wil zo de burgemeester een handje toesteken bij het schrijven van zijn eerste mobiliteitsplan.

Genoeg ruimte

"Brede, rechte straten lenen zich simpelweg meer tot het type toeristen dat de Brugse commerçanten graag zien komen: pafferige spekkies met motorische problemen" legt architect en ambassadeur van het plan Klaas Dezweeter uit. "We doen eigenlijk wat onze voorouders altijd hebben nagelaten: orde scheppen in de chaotische boel die Brugge heet." Volgens Dezweeter is er op de brede lanen meer dan genoeg ruimte om willekeurige rijen toeristen te laten ontstaan bij teleurstellende wafelkramen.

Op termijn zou Brugge er veel moderner moeten uitzien

15 miljoen toeristen

Het stratenplan zou aangelegd worden rond twee hoofdassen: de Steenstraat die "Straat Nummer 1" zal heten en van west naar oost loopt, en de nieuw aan te leggen "Straat Nummer 2", die van noord naar zuid loopt. De resterende straten worden ook genummerd. Verschillende pleinen zoals de ouderwetse Markt en Burg verdwijnen. "Kleine pleintjes zijn een verspilling van ruimte", vindt Dezweeter, "in New York heb je dat toch ook niet? Op de vrijgekomen plaats kunnen we parkeertorens of hotels bouwen." De Reitjes worden niet gedempt, maar zullen als riolering ondergronds gewoon doorlopen. "Een stukje oude geschiedenis die we maar al te graag willen bewaren."

De drastische ingrepen zouden het eindelijk mogelijk maken om de kaap van 10 miljoen toeristen te ronden, en mogelijk zelfs tot 15 miljoen toeristen per jaar te ontvangen. "We blijven echter wel streven naar kwalitatieve toeristen", voegt Dezweeter toe, "het huidige verbod op Hollanders blijft dus van kracht."

Automobilisten

Maar ook voor de gewone Bruggeling is er goed nieuws: automobilisten en fietsers zullen niet langer moeten omrijden. Elke nieuwe straat bestaat tenminste uit twee rijstroken, parkeerplaatsen aan beide kanten en gescheiden fietspaden. "Bruggelingen zullen inderdaad gewoon met de auto de stad in kunnen", bevestigt Dezweeter, die zo tegemoet komt aan de verzuchtingen van de vele Brugse handelaars die graag parkeerplaatsen behouden voor hun zaak.

Burgemeester De fauw staat alvast niet weigerachtig tegenover het ambitieuze plan: "ik ben het gewoon kotsbeu dat mensen altijd naar mij kijken om problemen in Brugge op te lossen."

(Lisa D.V.)